A LYME BORRELIOSISRÓL

A LYME BORRELIOSISRÓLÁltalános információk a Lyme-kórról

Nyáron a természetben járva gyakran tesszük ki magunkat egy kullancs által terjesztett baktériummal (spirocheta) való fertőzés lehetőségének, ami egy esetleges fertőző betegséget – Lyme-kórt – eredményez. A kullancsok előfordulása Szlovákiában a borreliával átlagosan 10% körüli, egyes járványok esetén ez magasabb is lehet. Úgy gondolják, hogy egy kullancsnak több mint 24 órán át a bőrön való jelenléte szükséges ahhoz, hogy egy személy megfertőződjön. Ezért a test és a ruházat napi ellenőrzése kullancsok jelenlétére megelőzheti a betegség kialakulását. A Lyme-kór leggyakrabban lázzal, fáradtsággal, izom- és ízületi (főleg térd) fájdalmakkal, de mindenekelőtt kifejezett vörös kiütéssel nyilvánul meg, amely fokozatosan 10-15 cm-nél nagyobbra nő. Ebben a szakaszban a legcélszerűbb orvoshoz fordulni, és a betegséget antibiotikumokkal alaposan kezelni. Néhány embernél azonban ezek a bőrmegnyilvánulások nem jelentkeznek, és a betegség felismeretlenül folytatódhat. A fertőzés korai stádiumának további tünete lehet fáradtság, fejfájás, mozgáskorlátozottság érzése a nyakban, izom- és ízületi fájdalmak, megnagyobbodott nyirokcsomók vagy a kötőhártya vörössége. A kezeletlen betegség a szívizom és az idegrendszer károsodásával (agyhártya-, agy-, gerincvelő-gyulladás, arcizmok bénulása stb.) krónikus stádiumba léphet. Ezután gyakran szükséges az antibiotikumok intravénás beadása a kórházban. A diagnózist a vér speciális vizsgálatokkal történő vizsgálatával lehet felállítani. Általában egy kis seb vagy bőrpír van azon a területen, ahol a kullancs fellép a bőrön, ami normális reakció a harapásra. Borreliózissal a kutya is megfertőződhet harapás után, a betegség lázban, étvágytalanságban, ízületi duzzanatban, merev járásban vagy sántításban nyilvánul meg. Ezután állatorvost kell felkeresni, aki elkezdi az antibiotikumos kezelést. A tünetek általában 2 napon belül enyhülnek, de szükséges, hogy a kutya még legalább 2-4 hétig antibiotikumot szedjen.

Tájékoztatás orvosoknak

A Lyme-kór (borreliosis) egy multiszisztémás fertőző betegség, amely leggyakrabban a bőrt, az ízületeket, a szívet és az idegrendszert érinti. A járványügyi kórokozó a baktérium – spirocheta Borrelia burgdorferi, míg Európában a bőrmegnyilvánulásokat okozó Borrelia afzelii és a neurológiai megnyilvánulásokban megnyilvánuló Borrelia garinii altípus dominál. A vektor az Ixodes ricinus kullancs. Szlovákiában a várható incidencia több mint 1000 új betegség évente. A korai fertőzés megnyilvánulása az erythema migrans – egy körülbelül 15 cm-es makulopapuláris erythema, amely néhány nappal vagy héttel a becsípődés után jelenik meg. Az arthralgia és a myalgia a fertőzés későbbi megnyilvánulása. Szövődmény lehet a szívizomgyulladás vagy a szívburokgyulladás is. Kezeletlen betegeknél idegrendszeri érintettség jelei is megjelenhetnek – perifériás elváltozás VII. idegi, meningoencephalitis és myelopolyradiculoneuritis, neuronitis, depresszió, pánikrohamok, krónikus fáradtság szindróma és egyéb megnyilvánulások is leírták. A Lyme-kór klinikai megnyilvánulása azonban nem patognomikus. A diagnózist az epidemiológiai anamnézis, a klinikai kép és a kiegészítő vizsgálatok eredményei alapján kell felállítani, beleértve a szerológiai vizsgálatokat is. A klinikai diagnosztikában a B. burgdorferi antigén elleni antitesteket immunfluoreszcens módszerrel és ELISA módszerrel vizsgálják. Az IgM antitestek a fertőzés után 3-6 héttel kimutathatók, az IgG antitestek körülbelül 6 hét után képződnek, hat hónap után érik el a csúcsot, és hosszú ideig fennmaradnak. Az álpozitív eredmények lehetősége miatt pozitivitásuk esetén Western Immunoblot módszerrel utólagos megerősítési reakció javasolt. Egyes munkahelyeken polimeráz láncreakcióval (PCR) is lehetséges a borreliatestek kimutatása. Vibrant, DualDur, LTT- Elispot. Terápiás szempontból doxiciklin (felnőtteknél), amoxicillin (gyermekeknél is) legalább 21 napig, idegrendszeri érintettség esetén ceftriaxon vagy cefotaxim intravénásan 28 napig javasolt. A humán vakcinák a kutatás és a klinikai vizsgálatok stádiumában vannak, a probléma a Borrelia felszíni antigének változékonysága és állandó változása, különösen Európában. A szöveg a www.edusan.sk engedélyével készült

A Lyme-kórnak van egy korai és egy késői szakasza

Korai stádium Tipikus tünet egy lassan terjedő vörös folt, az úgynevezett erythema migrans, amely a kullancscsípés helyén jelenik meg. A folt megnagyobbodik, körülírt szegéllyel rendelkezik, közepén egy halványabb folttal. A kullancs feltapadása után néhány nappal, de több hétig is megjelenik. A leggyakoribb lappangási idő 7-14 nap. Az erythema a betegek körülbelül 80% -ánál jelenik meg. Korai tünet lehet még láz, hidegrázás, izomfájdalom, fáradtság. Ez a fázis hasonlíthat az influenza tüneteire. Mivel a kullancscsípés nem mindig vezet bőrmegnyilvánulásokhoz, ezek a tünetek figyelmeztető jelek a természetes járványban szenvedők számára. Gyermekeknél, felnőtteknél ritkábban kullancscsípés után a fülcimpa, az orr, a mellbimbó vagy a herezacskó bőrén időnként 1-5 cm-es kékes-vörös góc található, amely a megfelelő nyirokcsomók duzzadásával járhat. . Néha több hét vagy hónap után is megjelenik. Néhány hét elteltével, de általában nem tovább, mint 3 hónap, az idegrendszeri, szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi érintettség különféle megnyilvánulásai jelentkezhetnek. Az idegi tünetek közé tartozik a fejfájás, a nyaki merevség, az érzékenységi és mozgási zavarok, – elsősorban az arcideg bénulása, a hát- és végtagfájdalom. Az ízületek érintettsége összehúzódásra hajlamos és rövid ideig tartó fájdalmakban nyilvánul meg. A szívproblémák légszomjként nyilvánulhatnak meg, és szívizominfarktushoz hasonlíthatnak. Késői stádium Több mint 6-12 hónapig, elsősorban az ízületeket, bőrt, idegrendszert érinti, krónikus lefolyású. A Lyme-kór legyőzése nem hoz létre immunitást a Lyme-kór ellen. Újra megfertőződhet és megbetegszik.
A korai fertőzés megnyilvánulása az erythema migrans – egy körülbelül 15 cm-es makulopapuláris erythema, amely néhány nappal vagy héttel a becsípődés után jelenik meg. Az arthralgia és a myalgia a fertőzés későbbi megnyilvánulása. Szövődmény lehet a szívizomgyulladás vagy a szívburokgyulladás is. Kezeletlen betegeknél idegrendszeri érintettség jelei is megjelenhetnek – perifériás elváltozás VII. idegi, meningoencephalitis és myelopolyradiculoneuritis, neuronitis, depresszió, pánikrohamok, krónikus fáradtság szindróma és egyéb megnyilvánulások is leírták. A Lyme-kór klinikai megnyilvánulása azonban nem patognomikus.

Közvetlen diagnózis

A borrelia viszonylag kis mennyiségben található az érintett szövetben. Vér, liquor Barbour-Stoener-Kelly táptalajon (6 hét) tenyésztésével igazolhatók. A fogási arány csak körülbelül 5%, ez magasabb a bőrből való kimetszéseknél. Alacsony nedvszívó képessége miatt rutin gyakorlatra nem ajánlott. Hasonlóképpen alacsony a detektálási arány az immunelektronmikroszkópos vizsgálat során. A gyakorlatban a polimeráz láncreakció – PCR a Borrelia jelenlétének bizonyítására szolgál, különösen a liquorban (12-46% vízgyűjtő), az ízületi szinoviumban, az ízületi folyadékban, ill. a vizeletben. A B. burgdorferi antigének elleni antitestek meghatározásának csak alátámasztó értéke van a betegség diagnosztizálásában. A jelenlévő antitestek régebbi, nem látható fertőzések után származhatnak, és nem biztos, hogy okozati összefüggésben állnak a folyamatban lévő betegséggel. Az antitestek meghatározására szolgáló tesztek nem szabványosítottak, kellően specifikusak és érzékenyek. A Borrelia nagy genotípusú és fenotípusos heterogenitása Európában jelentősen befolyásolja a megfelelő antigének kiválasztását a diagnosztikai vizsgálatokhoz. Az antitestek tévesen pozitívak lehetnek (szifilisz, autoimmun betegségek stb.). illetőleg hamis negatív (a betegség korai szakaszában, korai ATB-terápiával stb.). Az emberekben az antitestválasz nagyon változó, ami szintén hozzájárul a betegség diagnosztizálásának nehézségeihez.

1. szakasz tesztek (szűrés) Az ELISA tesztek a leggyakrabban használtak. Főleg rekombináns antigénekkel végzett vizsgálatok javasoltak. A különböző gyártók tesztjei eltérő eredményeket adhatnak. Az indirekt IF-t kevésbé használják, időigényes és szubjektív értékelésekkel terhelt (+ vagy – 1 titer).

2. szintű teszt Az immunoblot lehetővé teszi az egyedileg meghatározott antigének elleni antitestek meghatározását, és ezáltal a szűrővizsgálatokkal rögzített, termelt antitestek specifitásának megerősítését. Neuroborreliosisban szenvedő betegeknél az alapvető diagnosztikai módszer az intratekális antitestképződés meghatározása a cerebrospinalis folyadék és a szérum immunglobulinszintjének meghatározása alapján. Doc. MUDr. Sylvia Bazovská, PhD – Epidemiológiai Tanszék, LFUK Bratislava
A borrelia fertőzés nemcsak a humorális immunválaszt aktiválja, hanem a T-limfocitákat is. Amikor a Borrelia megszűnik aktív lenni, a T-sejtes immunválasz nincs jelen. A teszt megmutatja a Borrelia burgdorferi, krónikus vagy akut Lyme-kór aktuális, aktuális aktivitását. Az Elispot-LTT rendkívül érzékeny, és akár egyetlen Borrelia-reaktív T-sejtet is képes kimutatni a vérben. Az Elispot-LTT nagyon hasznos a krónikus vagy akut terápia monitorozásában. Az Elispot-LTT általában negatívvá válik 6-8 héttel a hatékony terápia befejezése után.
 • Amikor becsípték

  Amikor kullancs harapja meg és eltávolítja, egyesek azt javasolják, hogy a megelőzés részeként egyszer 200 mg doxiciklint vegyenek be.
  Ha a kullancs 24 óránál tovább rekedt, korábban javasolt a Doxycycline 2 × 100 mg szedése min. 7 nap. Manapság úgy gondolják, hogy elfedi a kezdeti tüneteket, és nem veszi észre a fertőzést.

  Erythema migrans

  Doxiciklin 2 × 200 mg po
  Penicilin V 3 × 1000 mg po
  Amoxicillin 3 × 500 mg po után vagy 2 × 1000 mg
  Azitromicin 2 × 500 mg po
   

  Neuroborreliosis – akut

  Ceftriaxon 1 × 2000 mg IV min. 28 nap, majd személyenként antibiotikum
  Cefotaxim 3 × 2000 mg IV. min. 28 nap, majd személyenként antibiotikum
  Penicillin G 3 × 3000 mg IV
  Ezután szájon át intravénás kezelés után:
  Doxiciklin 2 × 200 mg po
  Amoxicillin 3 × 500 – 1000 mg po
  Ízületi gyulladás
  Ceftriaxon 1 × 2000 mg IV
  Cefotaxim 3 × 2000 mg IV
  Doxiciklin 2 × 200 mg po
  Amoxicillin 3 × 500 – 1000 mg po
   

  Acrodermatitis chronica atropicans

  Ceftriaxon 1 × 2000 mg IV
  Cefotaxim 3 × 2000 mg IV
  Penicillin G 3 × 3000 mg IV
  Doxiciklin 2 × 100 mg po
  Amoxicillin 3 × 500 – 1000 mg po
   

  Carditis

  Ceftriaxon 1 × 2000 mg IV
  Cefotaxim 3 × 2000 mg IV
  Penicillin G 3 × 3000 mg IV
   

  EUCALB (European Union Concerted Action on Lyme Borreliosis)

  Krónikus neuroborreliosis
  Ha a fenti kezelés után a tünetek visszaesnek, azaz általános gyengeség, általános és fokozott fáradtság, ízületi fájdalom, izomfájdalom stb. ez a nonborreliosis krónikus formája.
  A kezelés bonyolultabbá válik, mert más baktériumokkal és protozoonokkal, például Babesia-val, Erlichiával és másokkal való együttes fertőzés is lehet. A Lyme-kór kezelése gyakran könnyebb, ha a társfertőzések megszűnnek.
  A kezdeti szakaszban az egyik leggyakrabban használt anyag a doxiciklin. Ez egy tetraciklin antibiotikum, és nagyon hatékony a korai stádiumban, ha megfelelő adagokban szedik.
  Az (amerikai) szerzők elmúlt évek tapasztalatai 400-600 mg/nap adag bevételét javasolják, vagy akkora adagot, amennyit a beteg elvisel (egyes betegeknél a kezelés elején gyomorpanaszok vannak, de szervezetük gyakran idővel alkalmazkodik, és lehetséges az adag növelése.) A standard kezelés eddig 200 mg/nap volt 21 napig, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az adag nem elegendő. A megfelelő terápia kulcsa egy baktericid dózis és egy olyan dózis beadása, amely képes átjutni a vér-folyadék gáton.
  Az agyban vékony hajszálerek találhatók, amelyek nem engedik át a nagyobb molekulájú gyógyszereket, és ezeken a helyeken a baktériumok túlélnek. Amint nem vett be elegendő adagot, és amint a kezelést leállítják, a baktériumok visszahatolnak a szervezetbe.
  A doxiciklin képes behatolni az agyba, és napi 500 mg-os dózisa átjut a vér-folyadék gáton, és baktericidnek számít, az alacsonyabb dózisú doxiciklin bakteriosztatikusnak tekinthető, vagyis megállítja a baktériumok szaporodását, de nem hatékony a betegség felszámolásában.
  A B. burgdorferi spirocheták, ha számukra alkalmatlan környezetbe kerülnek (pl. antibiotikumos kezelés során), cisztás formát tudnak kialakítani. A cisztán az immunrendszer és a normál antibiotikumok nem tudnak áthatolni. Ezek az „alvó” baktériumok a kezelés leállítása után aktívvá válhatnak.
  A felmerült elmélet szerint a helyes kezelés a társfertőzés elsődleges megszüntetéséből áll. A társfertőzések megszüntetése után a Lyme-kórt három különböző szempontból kell kezelni:
  • a vér folyójában
  • intracelluláris
  • és cisztás formában
  Ilyen kezelés mellett a baktériumnak esélye sincs a túlélésre.
  A véráramban leginkább a TTC sorozatú antibiotikumok, a penicillin sorozat és a cefalosporinok kerülnek felhasználásra.
  A makrolidokat, mint például a Rulid (Roxythromycin), Zithromax (Azythromycin) és Klacid (Clarithromycin) intracellulárisan veszik be.
  A cisztás formához flagylt (azaz Metronidazolt), Fasigynt (tinidazolt, flukonazolt) és Plaquenilt (vagyis klorokint) használnak.
  Ezen gyógyszerek kombinálásának előnye, hogy megakadályozza a bakteriális rezisztencia kialakulását, mert a kezelés minden szinten megtörténik.
  Sokszor a legalacsonyabb dózisokat kezdik el, és az adagokat idővel emelik, más esetekben ezeket a gyógyszereket váltogatják, és a kezelési hatékonyság tapasztalata után kezelési protokollokat készítenek.
  A gyakorlat azt mondja, hogy a betegnek 100%-ban tünetmentesnek kell lennie 2 hónapig, mielőtt abbahagyja az antibiotikum-kezelést. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, a beteg nem gyógyul meg.
  Nasledujúca tabuľka je zoznam liekov, ktoré sú bežne používané pri liečbe Lymskej choroby a koinfekcie.
  Az alábbi táblázat a Lyme-kór és a társfertőzések kezelésére általánosan használt gyógyszerek listája.
  Doryx; minocin; terramicin; Vibramicin stb. Doxiciklin Tetraciklin Minociklin 300 – 600 mg/nap 1500 – 2000 mg/nap 200 – 400 mg/nap
  A tetraciklin sorozathoz tartozó antibiotikumokat számos különféle bakteriális fertőzés kezelésére használják, kis dózisban bakteriosztatikus hatásúak. Sok olyan baktérium esetében, amelyek életciklusa rövid, és percek nagyságrendjében szaporodik, az alacsony dózisok terápiásán hatékonyak, mivel a baktériumok elpusztulnak, mielőtt esélyük lenne szaporodni. De Lyme-kórban a spirocheta sokkal hosszabb időtávon reprodukálódik, így a spirocheták nem fognak bakteriosztatikus dózisokkal eltávolítani. Nagyobb dózisok szükségesek a baktericid hatás eléréséhez és a vér-folyadék gáton való átjutáshoz. A kezelés során gyakran a doxiciklin az első választás, mivel megszünteti az Ehrlichiosis egyidejű fertőzését.
  Nagyon fontos megjegyzés, hogy az ásványi anyagok, mint a Ca, Fe, Ca szupportív kezelését a doxiciklin bevétele után 2 órán belül nem szabad bevenni, mivel az antibiotikum felszívódása csökkenthető vagy leállítható.
  Amoxil; Biomox; Polymox; Trimox; Wymox stb. Amoxicillin Ampicillin 1500 – 4000 mg/nap
  Ezek az antibiotikumok a penicillin családba tartoznak, és baktericidek.
  Ceftin, Ceclor Biocef; Keflex Rocephin Lendacin Cefalosporin Cefalexin Ceftriaxon Nátrium Ceftriaxon 3 × 1000 mg/nap 1 × 2000 mg/nap 1 × 2000 mg/nap
  A cefalosporinokat intravénásan adják be a fenti séma időtartama alatt.
  Mepron Malarone Atovaquone Atovaquone + Proguanil 2 × 750 mg/nap Kapható 250 mg és 100 mg tab
  Ezeket az anyagokat Zithromax-szal (Aziythromycin) és Trimetoprim-szulfametoxazollal kombinálva a babézia elleni megelőzésre használják.
  Bactrim, Septra Trimetoprim-szulfametoxazol 2 × 80 mg – 400 mg/nap
  Mepronnal és azitromicinnel vagy kleocinnal és kininnel együtt alkalmazzák.
  A felezési idő 12 óra, ezért naponta kétszer kell bevenni. Sok folyadékot kell inni, hogy megelőzzük a húgykövek kialakulását.
  Azt találták (a vizsgálatok során), hogy a trimetoprimot a fenti kombinációk valamelyikével együtt szedők 89%-a meggyógyult a Babesia-ból, és sokan, akik nem használták ezt a kombinációt, visszaestek.
  Proloprim, Trimpex Trimetoprim 200 mg/nap
  Egyes betegek allergiásak a szulfametoxazolra, ezért van egyedül trimetoprim.
  Rulid, Rothricin Roxitromicin 2 × 300 mg/nap
  A makrolidokhoz tartozik, átjut a vér-folyadék gáton.
  A makrolidokat Trimetoprim-szulfametoxazollal kombinálják, és ha Babesia-t is kezelnek, akkor a kombinációhoz adják a Mepront is. A Zithromax és a Klacid egyéb makrolidok. A makrolidok intracelluláris szinten hatnak.
  Zithromax Clacid Azitromicin Klaritromicin 250 mg – 600 mg/nap 1500 mg/nap
  Kininnel és trimeto-szulfametoxollal együtt alkalmazzák. Ez a kombináció nem bizonyult túl sikeresnek, a betegek alig tolerálták, néhányan lázat, fejfájást és halláskárosodást tapasztaltak.
  Cleocin/Dalacin Klindamicin 3 × 600 mg/nap
  Kininnel és trimeto-szulfametoxollal együtt alkalmazzák. Ez a kombináció nem bizonyult túl sikeresnek, a betegek alig tolerálták, néhányan lázat, fejfájást és halláskárosodást tapasztaltak.
  Quinamm Kinin 3 × 650 mg/nap
  Cleocinnal együtt szedik. A Tonic Water 50-70 mg kinint tartalmaz literenként.
  Plaquenil Klorokin Hidroxiklorokin 200 mg – 400 mg/nap
  A maláriaellenes gyógyszerek közé tartozik, és kininnel együtt alkalmazzák a babeziózis kezelésére. A Plaquenil doxiciklinnel kombinálva a Lyme-kór cisztás formájának kezelésére szolgál. Clarithromycinnel kombinálva is alkalmazzák cisztás formában. Ritka esetekben egyes betegeknél látászavarok léptek fel, ezért a betegek szemvizsgálata szükséges.
  Flagyl Fasigyn Metronidazol Tinidazole 2 × 750 mg/nap 1500 mg – 3000 mg/nap
  Ezt az anyagot a Lyme-kór cisztás formájára használják, nem szabad tetraciklinnel együtt alkalmazni. Előnyösen cefalosporinokkal együtt alkalmazzák. A kezelés alatt nem szabad alkoholt fogyasztani, mert heves reakciókat vált ki. Vannak, akik nem tolerálták jól a nagyobb adagokat, ezért jobb a kezelést alacsonyabb dózisokkal kezdeni, és fokozatosan növelni a tolerancia határáig. A hepat rendszeresen ellenőrizni kell. markereket, és polyneuropathiát okozhat.
  Rifadin, Rimactane Rifampicin 1200 mg/nap
  Doxiciklinnel kombinálva alkalmazzák Bartonella és Ehrlichia kezelésére.
  Tobradex Gentamycin Tobramicin/Dexametazonone Gentamycin .
  Mindkettő az aminoglikozidokhoz tartozik, és a Bartonella kezelésére használják. Azonban nemkívánatos hatásaik vannak, károsíthatják az előszobát. készülék (halló/egyensúlyi)
  Hep-Lock; Heparin Flush; Heparin zár Heparin Injekciók, amelyeket a betegek otthon adnak be
  A jelentések szerint a vérhígító anyagok javítják a keringést és növelik az antibiotikum-kezelés hatékonyságát. Sok betegnél hiperkoagulálható állapotot találtak.
  Questran kolesztiramin (CSM) Általában 1 kanál naponta 4 alkalommal
  Ez az anyag megköti az epesavakat, így segíti azok eltávolítását a szervezetből, és ezáltal javítja a májműködést, amelyet az antibiotikum-használat még mindig befolyásol, emellett több munka is rámutatott a B. burgdorferi spirocheták által kiválasztott méreganyagra, amely ideg-, ill. hepatotoxikus.
  mikosztatin; Mikosztatin pasztillák; Nilstat; Nystex Diflucan Nystatin Flukonazol 200 mg/nap
  Ezeket az anyagokat élesztőgombás fertőzések esetén alkalmazzák hosszan tartó antibiotikumos kezelés mellett, emellett német szerzők napi 200 mg flukonazol alkalmazását publikálták 28 napon keresztül, mint a Lyme-kór cisztás formájának hatékony kezelését.  

  Alternatív kezelés

  Hiperbár oxigénkezelés (HBOT) Hyperbar. oxigén kezelés Ez egy olyan kezelés, amely nagynyomású oxigénkamrában történik. Sok beteg klinikai javulásáról számolt be Állapot, de csak támogató kezelésnek tekintik. Gyermekeknél jobb választ találtak a kezelésre. 40 vagy több 60-90 perces ülés javasolt. Egy alkalom ára 150-200 USD.
  ICHT (belső hő Dinitrophenol, Usnic sav használatával) Intracelluláris hipertermiás kezelés dinitrofenollal vagy savval. Uronsav (a glükóz enzimatikus oxidációjával keletkezik) Ez egy kísérleti kezelés a Lyme számára. olyan betegség, amelyben az intracelluláris hőmérséklet olyan szintre emelkedik, amely elegendő a spirocheták elpusztításához. Az eredmények a tünetek megszüntetésének hatékonyságára utalnak, de nem ismert, hogy ez hosszú távú kezelés-e. A kezelés 5-10 napos kórházi kezelést igényel. 20 000 dollárba kerül, de 45 napnál rövidebb pozitív Westernblot esetén a kezelés 10 000 dollárba kerül.
  Rife Machine Ez egy olyan terápia, amelynek során gyenge elektromos áramot vezetnek át a páciens testén különböző frekvenciákon. Úgy gondolják, hogy minden baktérium vagy mikroba érzékeny egy bizonyos frekvenciára, amely elpusztítja vagy gátolja a növekedését.
Megtapadt kullancs fertőzőképességének vizsgálata Borrelia jelenlétére sötét mezőben, mikroszkópos módszerrel.

A kullancsot személyesen hozhatja be rendelőnkbe munkaidőben.

Előtte érdeklődni szükséges a +421 2 206 206 88-as telefonszámon (H-P 9:00-15:00)

A fogót postán is elküldhetjük címünkre: MUDr. Ďurovská Judita BCB Clinic Radiova 41 821 02 Bratislava A kullancs bőrről való eltávolítása után meg kell akadályozni, hogy a kullancs kiszáradjon. Helyezze a kullancsot nedves vattába csavart műanyag zacskóba, vagy ha a kullancs él, tekerje be egy fűszálba. A csomagot légmentesen zárja le, a rendeléssel együtt helyezze a postai borítékba és küldje el a fenti címünkre. Ügyeljen arra, hogy a következőket tartalmazza:
 • visszaküldési cím
 • telefonszám vagy email cím
 • hely, ahol valószínűleg elkapta a kullancsot (szlovák terület)
Kullancselemzés A kullancselemzés sorrendje a kórokozók jelenlétére vonatkozóan (MS Word dokumentum) Cena vyšetrenia:  Borelie – 37€ Kliešťová Encefalitída – 46€ Erlichia – 37€ Bartonela – 37€ Babesia – 37€ Borelia + Erlichia – 46€ Borelia + Kliešťová encefalitída – 55€ Borelia + Erlichia + Kliešťová encefalitída – 70€ Test komplet – 93€ ( Borelia, Erlichia, Encefalitída, Bartonela, Babesia) A kullancson kívül semmilyen más anyagot nem vizsgálunk.