DIAGNAZIS

DIAGNAZISAz első klinikai látogatás előtt meg kell szerezni az alább felsorolt három vérvizsgálat eredményét. Ezeket a vizsgálatokat klinikánk is elvégezheti közvetlen fizetés ellenében. Vérvételt rendelőnkben végzünk:
 • hétfőtől csütörtökig 7:00 és 13:00 óra között. (megrendelés szerint)
Az előfizetéshez előzetes regisztráció szükséges a +421 2 206 206 88-as számon a fent említett időpontokban, ahol további információkat is megtudhat. Nem szükséges éhgyomorra jönni a vérvételre (könnyű, zsírmentes reggelit és sok folyadékot ajánlunk).

Az említett vérvizsgálatokat saját maga is megszervezheti, ha úgy dönt, itt van ezek listája:

B. Burgdorferi (NIF vagy ELISA módszerrel, Westernblot), Chlamydia pneumoniae, Chlamydia trachomatis, Mykoplasma pneumoniae, Bartonella, Babesia, Yersinia és hasonlók elleni szérum antitestek vizsgálata.

Kiegészítő vizsgálatok:
 • szérum autoantitestek vizsgálata (NIF módszerrel)
  • ANA – sejtmagok ellen, ABMA – bazális membránok ellen, ABMG – glomeruláris bazális membránok ellen, ABMT – tubulusok alapmembránja ellen, AMA – mitokondriumok ellen, AMCA – szívizom ellen, ANCA – neurofil leukociták ellen, ANLA – magvak ellen, APCA – parietális sejtek ellen, ARA – retikulin ellen, ASKMA – harántcsíkolt izom ellen, ASMA – simaizom ellen, ATA – pajzsmirigy ellen, AVEA – vaszkuláris endotélium ellen, antiHu/Ri – Hu és Ri fehérje ellen, AMa – neuronmagok ellen, antiYo – protein Yo, AHFA – szőrtüsző ellen, AGSA – mellékvese ellen
 • monoklonális CD antitestek meghatározásának vizsgálata
  • (CD3+ T limfociták, CD3+CD4+ T limfociták, CD3+CD8+ T limfociták, CD4/CD8 immunregulációs index, CD3-CD16+56+ NK sejtek, CD19+ B limfociták)
A rendelőnkben elvégzett vérvizsgálatok (LTT vizsgálatok) eredményei 7-10 munkanapon belül elérhetőek, addig telefonon tudtok vizsgálatot rendelni. Az első vizsgálat során az anamnézis – epidemiológiai (kullanccsal való érintkezés), klinikai tünetek, a betegség kialakulása, kezelés, kezelés utáni klinikai tünetek, esetleg korábbi segédlaboratóriumi és képalkotó vizsgálatok értékelése stb. A fent említett vérvizsgálatokat értékelik, meghatározzák a betegség stádiumát, előírják és javasolják a kezelést, ill. kórházi kezelés a vizsgálatok kiegészítése céljából.

Ellenőrzés:
A kezelés első lépéseiben 6 hét után, később 12 hét után történik. A kezelés során, ha az állapot ezt megkívánja, további vizsgálatokat lehet végezni egyéb társfertőzésekre.

Minden említett vizsgálat és vérvétel térítésköteles, mivel rendelőnk nem kapott szerződést egészségbiztosítókkal. Az előfizetések és vizsgálatok árairól telefonon vagy e-mailben tájékozódhat.
Elispot-LTT: Az FDA és a CDC által jóváhagyott LTT technika az Egyesült Államokban. Ez valódi T-sejt aktivitás a vérben Borrelia burgdorferi, Chlamydia pneumoniae/trachomatis, Erlichia/Anaplasma ellen.

2011 májusában az Egyesült Államok FDA és a CDC jóváhagyta az Elispot-LTT (T-spot) technikát. Ez a technika az interferon-gamma felszabadulási vizsgálatot (IGRA) képviseli a limfocita transzformációs teszt (LTT) formájában.

A Borrelia-Elispot-LTT vizsgálatok specifitási és szenzitivitási vizsgálatai a Borrelia-Elispot-LTT 82-100%-os specificitását és 84%-os szenzitivitását mutatják be. (Skogman és mtsai: „Adaptative and Innate Immune Responsiveness to Borrelia burgdorferi sensu lato” in Exposed Asymptomatic Children and Children with Previous Clinical Lyme Borreliosis, Clinical and Development Immunology, 2012. évf., Cikkazonosító: 294587, PV et al., Lehman 10 pages .: Unique Strengths of ELISPOT for T Cell Diagnostics in: Kalyuzhny AE, Handbook of ELISPOT: Methods and Protocols, Methods in Molecular Biology, Vol. 792. 2. kiadás: Springer, 2012: 3-23
A borrelia fertőzés nemcsak a humorális immunválaszt aktiválja, hanem a T-limfocitákat is. Amikor a Borrelia megszűnik aktív lenni, a T-sejtes immunválasz nincs jelen. A teszt megmutatja a Borrelia burgdorferi, krónikus vagy akut Lyme-kór aktuális, aktuális aktivitását. Az Elispot-LTT rendkívül érzékeny, és akár egyetlen Borrelia-reaktív T-sejtet is képes kimutatni a vérben. Az Elispot-LTT nagyon hasznos a krónikus vagy akut terápia monitorozásában. Az Elispot-LTT általában negatívvá válik 6-8 héttel a hatékony terápia befejezése után.
 • krónikus Lyme-kór diagnózisa
 • akut Lyme-kór diagnózisa
 • a terápia hosszának meghatározása
 • a terápia eredményeinek nyomon követése
A Borrelia Elispot-LTT mellett az alábbi teszteket is kínáljuk az Arminlabs-szal együttműködve.
 • CHLAMYDIA PNEUMONIAE-ELISPOT-LTT!
 • CHLAMYDIA TRACHOMATIS-ELISPOT-LTT
 • EHRLICHIA/ANAPLASMA-ELISPOT-LTT
 • YERSINIA-ELISPOT-LTT
 • EPSTEIN BARR-VÍRUS (EBV)-ELISPOT-LTT!
A CD57+ sejtek dokumentálják a krónikus betegségek immunszuppressziójának mértékét. A jelenlegi szakirodalom szerint a CD57+ sejtek prognosztikai laboratóriumi paraméterek az antibiotikum kezelés alatt és után.

Klinikai kutatások és esettanulmányok azt mutatják, hogy a krónikus Lyme-fertőzéseket gyakran a sejtes immunvédelem megváltozása kíséri. A bizonyíték a Natural Killer-sejtek (NK; CD3-CD56+) csökkent száma, de főleg az aktivált NK-sejtek abszolút számának csökkenése (CD3-CD56+CD57+). Míg az akut Lyme-fertőzés és más betegségek normális CD57-paramétereket mutatnak, addig a krónikus Lyme-kórban szenvedő betegek vérében gyakran 100 CD57-sejt/μl és alacsonyabb a paraméter. Ezt a változást főként azoknál a betegeknél figyelték meg, akiknek idegrendszerét krónikus fertőzés érintette, nem annyira a szöveti és csontváz érintett betegeknél. A CD57 sejtek számának csökkenése addig tartott, amíg a tünetek az antibiotikum-kezelés és más kezelések hatására javultak. A CD57 sejtek csökkent paramétere az aktív krónikus fertőzés mérhető jele, és a sikeres terápia indikátoraként szolgálhat.
Kiszállítás esetén a rendelés telefonon történik.